Get Adobe Flash player

 

 

Fåren

Vi har nu slutat med fårskötseln men låter sidan ligga kvar för den som vill läsa.

Natten mot den 6 april kom det 5 cm blöt nysnö och det blev perfekt spårsnö. På morgonen upptäckte vi, alldeles utanför bostadshuset, spår efter lodjur och grävling.
Lodjursspåren var ungefär 10 cm i diameter. Det känns lite oroväckande nu när fåren precis har börjat att lamma.

Lodjursspår

Stora tassar, ca 10 cm i diameter

Kanske var lon ute efter grävlingen

Nyklippta högdräktiga ryatackor

Nyfödda tvillingar

Lammen ute i solen för första gången

Stödmatning av fyrlingarna

Härligt att bli av med vinterkappan

Det är något visst med ryafår

De sover i ett öppet liggstall så det är väldigt lätt för en lo att ta sig in. Men turligt nog så har vi lamadjuren som vaktar!

Finns det något mysigare än att lyssna på får när de idisslar? Det monotona ljudet ger ett lugn och en ro som gör besöket i ladugården till en höjdpunkt.
Vi har valt att ha ryafår som är en utrotningshotad ras. De är kända för att föda många lamm och ta god hand om dem. Förra årets 7 tackor gav oss 18 fina lamm som alla blev väl omhändertagna, växte och frodades utan problem. Årets höjdpunkt för fårägare är när lammen kommer. Tackorna vill helst föda utan att vi människor ser på, så ofta föder de tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Att stå och vänta ut en tacka kan kännas som evigheter av tid. När sedan första lammet har kommit ut kan det också kännas olidligt innan tackan tar sig an uppgiften att slicka lammet torrt. Och när det precis är klart och lammet ska försöka hitta spenen för att suga lite mjölk så är andra lammet på väg och tackan vill vara ifred för att krysta ut nästa. Trots att det kan vara så psykiskt påfrestande så går det oftast bra och efter någon timme står lammen där och diar som den självklaraste sak i världen.

Vi har en liten fårbesättning på 7 tackor och en bagge. Våra 2 ha åker kan inte försörja fler får med bete. Vi har det svårt redan idag att hitta betesmark så att vi kan alternera mellan betena. Våra får är ”utackorderade” både här och där under stor del av sommarhalvåret. Så att stängsla in är ett ständigt återkommande arbete för en
fårbonde. Tack och lov så går det ganska snabbt och enkelt med plaststolp och elaggregat. Men när man minst har lust till det så upptäcker man att fåren är utan mat och ett nytt område måste hägnas in. När får är hungriga då låter de högt och mycket. Deras bääanden blir smått enerverande och psykiskt påfrestande och de slutar inte
förrän de får ny grön och fräsch vall.

Här kan du se en liten film (1 min) om ett lodjur som försöker ta några rådjur. Det skedde utanför vårt hus och vi filmade från sovrumsfönstret. Tyvärr hade vi bara en liten digitalkamera att tillgå så det gick inte att få några närbilder. Men det var en häftig känsla att se:

En över och en under i -18

Lilla Nicolasa

Ull i vatten