Get Adobe Flash player

 

 

Lamadjuren

Phaxsi och Inti, månen och solen

Lamastoet Phaxsi

Fölet Warita

Hans och Inti på skogspromenad

Vinterpromenad

Parning, lamadjuren gör det liggande

Svullo som liten

Och som stor och stark ”Macho”

Vi hade också ett lamapar, Inti som betyder sol och Phaxsi som betyder måne på indianspråket aymara. I maj 2010 blev vi tvungna att ta bort lamahingsten Inti, därför att han blev mer och mer agressiv. Två månader senare, till vår stora förvåning, födde Phaxsi ett stoföl. Hon har fått namnet Warita, lilla stjärna, och är lik sin far kolsvart med tre vita fläckar i ansiktet.

Lamadjuren går tillsammans med våra får och håller landskapet öppet genom att äta sådant som fåren inte kommer åt eller inte gillar. Till exempel gillar de att äta tistelblommor. De ger oss också lättillgänglig gödsel eftersom de gör sina toalettbesök på samma ställe, lätt att samla ihop. Som grönsaksodlare behöver vi gödsel och såväl fårens som lamadjurens dynga blir bra markförbättrare.

Inti och Phaxsi tyckte om att vandra med oss i skogen. Nu blir det att träna Warita så att hon också gillar skogspromenader. Tyvärr tycker de inte om att bli klappade. Trots det kommer de gärna fram för att lukta alla besökare i ansiktet och studsar i full fart ner till vägen för att skrämma alla hästar som rider förbi.

Tyvärr så dog vår yngsta lama Warita i januari 2018 efter en kort tids sjukdom.

Se filmen om lamasläppet (första betessläppet)

På gården finns också en norsk skogskatt glad i all sorts mat, möss och, tyvärr, småfåglar.

Baggen gick med lamorna hela sommaren

Nyfiken redan som liten

Stolt morsa

 

Phaxi och Warita på sommarbete

 

Från favoritstället vakar hon över nejden

 

Drottningen af Bönhamn

 

Warita tillbaka till sin födelseort, 1 år senare