Get Adobe Flash player

 

 

Solfångare

Ramen till solfångarna på plats

Egenkonstruerad släde och "räls" för att dra upp panelerna

Här drar vi upp den första solfångaren på 2 kvadratmeter

Här är allt uppe och skall vändas och läggas på ramen

Här är första delen på plats och fastskruvad

Våra solfångare är tillverkade av Teknoterm och har en yta på 10 kvm. Vi satte upp dem 1996 och fram till dags datum har de fungerat klanderfritt. På de tidigaste solfångarna från Teknoterm torkade gummilisterna ihop och vatten kunde rinna in mellan aluminiumramen och glaset. Det åtgärdades efter några år och senare modeller har inte det problemet.

Till vedpannan har vi en tre kubiks ackumulatortank och solslingan sitter ungefär mitt i tanken. Det betyder att solfångarna endast värmer den övre delen av tanken, ca 1500 liter, och det är vad de tio kvm klarar av. Vi klarar behovet av varmvatten mellan april och september med enbart solvärme. Det är klart att regnar det i två veckor måste vi elda i pannan men i normala fall så räcker det.
Uppvärmning med solfångare måste vara bland det miljövänligaste som finns och kan varmt rekommenderas. Sedan vet jag så klart inte hur själva tillverkningen belastar miljön men om någon annan vet så skulle det vara intressant att få ta del av de kunskaperna….