Get Adobe Flash player

 

 

Verandabygget

Bostadshuset med den gamla glasverandan

Gamla verandan bortriven och gjutformen satt

Formen singlad

Formen isolerad

Här fylls betongen på

Uppbyggnad av den nya verandan

Bygget framifrån

Det falsade plåttaket är pålagt av skickliga hantverkare

Verandan målas och glasen monteras

Den gamla glasverandan hade hängt med sedan huset byggdes 1931 och den hade, kan man lugnt säga, sett sina bästa dagar. Det främre hörnet på bilden var genomruttet. Mycket beroende på att balkongräcket på översta planet var skruvat genom plåten och där läckte vatten in.
Den nya verandan kommer att bli i tre plan, längst ner blir det en vinterträdgård i glas där vi kan dra upp tomatplant och sitta och njuta av första vårsolen. På andra planet kommer vi att återställa glasverandan som den såg ut en gång i tiden. Längst upp blir det en balkong och där har vi valt att dra ut taket så att det täcker balkongen. Det har flera fördelar, först så slipper vi regn och snö på balkongen och så slipper vi den värsta solinstrålningen som under sommaren kan vara väldigt intensiv då balkongen ligger i söderläge.
Alla 16 stycken, tre lufts fönsterbågar var mer eller mindre ruttna så de har vi låtit en lokal snickare, Gammelgårdens Trä i Undrom, nytillverka. Sedan var det ”bara” att leta rätt på och återanvända 48 gamla glas som vi linoljekittat under vintern.

Rätt nöjd med resultatet...