Get Adobe Flash player

 

 

Odlingen

Nyskördade morötter "Nandrin" från sålådan

Nyskördad vitkål "Castello"

Att odla i förhöjda bäddar ger bättre och säkrare odling

Om man sår eller sätter diagonalt får man plats för fler plantor

Intensivodling av purjo, Hillari

Vi skär av botten på petflaskan och använder den som ett miniväxthus till salladsplantorna

Fukten bevaras hos plantan, vinden och sniglarna hålls borta

Inte så vackert men fördelarna väger upp nackdelarna, dessutom kan de bara sitta kvar tills plantan når flaskväggen

Paprika, vårt senaste nytillskott i odlingen

 
 
 
 
 
 
 
 

Våra odlingar består av tre olika delar, ett kallväxthus, odlingslådor/djupbäddar och friland. Vi odlar helt ekologiskt och är med i KRAV-kontrollen sedan många år. Vår gård ligger mellan odlingzon lll och lV. Det är söderläge men ganska blåsigt. Jorden är mjäla-lättlera och rätt så svårodlad. Att odla djupgående rotsaker som morötter och palsternacka är nästan omöjligt, för de går ofta av vid skörd och nedre delen blir irriterande nog kvar i backen.

Därför har vi börjat bygga sålådor där vi odlar i sand och använder gräsklipp som gödningsmedel. Allt enligt ”gurun” Nils Åkerstedts metod. Morötter och palsternackor gör sig bäst i sanden. Vi har också gjort i ordning en låda för sparris som nu är inne på sin femte säsong och ger bra skörd. Vi har också gjort några så kallade djupbäddar, enligt permakulturprincipen. I de bäddarna kan man odla intensivt på liten yta.

Däremot så går det alldeles utmärkt att odla många kålsorter som vitkål, broccoli och grönkål på friland.Vi har, efter en kurs, blivit intresserade av permakultur och odling i djupbäddar och börjat iodningställa några sådana bäddar för att lära oss tekniken. Det finns en förhoppning om att det kommer att underlätta frilandsodlingen betydligt, trots att det är ett drygt jobb att göra bäddarna. Att skyffla lera känner på ryggen.

Vårt växthus är ett kallväxthus på 180 kvadratmeter. Det är ett så kallat bågväxthus som vi köpt begagnat och flyttat. Plasten fick vi köpa ny för den gamla gick inte att rädda. Vi byggde det hösten 2006 och första odlingssäsongen var 2007 då vi odlade tomater (fyra sorter), gurka och chilipeppar.
Växthuset har ingen extra uppvärmning vilket gör det lite svårodlat med stora temperatursvägningar från dag till natt. Men det är väldigt miljövänligt och kanske det enda sättet att växthusodla på i framtiden?     Här finns det fler odlingsbilder

Här anlägger våra vänner från Ecuador en djupbädd enligt permakulturprincipen:

Börja med att ta bort grässvålen

Gräv bort matjorden och spara den, gräv bort alven. Totalt djup ca 30 cm

Här tillverkas sargerna av återvunnet trä

Sargerna ska vara högre än marknivån för att hindra ogräset från att krypa in

Första lagret består av 30 cm långa kvistar med blad

Andra lagret består av grönmassa eller torkade blad/löv

Ett lager med aska från vedpannan

Fyll på med träkol som är en populär hemvist för mikroorganismer

Grundgödsling med komposterad fårbädd

Mera dynga i form av lamaskit. Det gäller att grunda ordentligt

Ett nytt lager med grönmassa

Vi lägger på ett lager av sand för att lätta upp lerjorden

Sista lagret består av matjorden som vi sparade samt jord som blir över från krukor och plantbrätten