Våra odlingar består av tre olika delar, ett kallväxthus, odlingslådor/djupbäddar och friland. Vi odlar enligt ekologiska principer utan konstgödning och besprutning. Vår gård ligger mellan odlingzon lll och lV. Det är söderläge men ganska blåsigt. Jorden är mjäla-lättlera och rätt så svårodlad. Att odla djupgående rotsaker som morötter och palsternacka är nästan omöjligt, för de går ofta av vid skörd och nedre delen blir irriterande nog kvar i backen.
Därför har vi börjat bygga sålådor där vi täckodlar med halm, gräsklipp eller gammalt ensilage. Morötter och palsternackor gör sig bäst i lådorna. Vi har också gjort i ordning en låda för sparris som nu är inne på sin 15 säsong och ger bra skörd. Vi har också gjort några så kallade djupbäddar, enligt permakulturprincipen. I de bäddarna kan man odla intensivt på liten yta.
Däremot så går det alldeles utmärkt att odla många kålsorter som vitkål, broccoli och grönkål på friland.Vi har, efter en kurs, blivit intresserade av permakultur och odling i djupbäddar och börjat iodningställa några sådana bäddar för att lära oss tekniken. Det finns en förhoppning om att det kommer att underlätta frilandsodlingen betydligt, trots att det är ett drygt jobb att göra bäddarna. Att skyffla lera känner på ryggen.
Här anlägger våra vänner från Ecuador en djupbädd enligt permakulturprincipen: