Odlingen

Nyskördade morötter “Nandrin” från sålådan
Om man sår eller sätter diagonalt får man plats för fler plantor
Nyskördad vitkål “Castello”
Fukten bevaras hos plantan, vinden och sniglarna hålls borta
Intensivodling av purjo, Hillari
Att odla i förhöjda bäddar ger bättre och säkrare odling
Inte så vackert men fördelarna väger upp nackdelarna, dessutom kan de bara sitta kvar tills plantan når flaskväggen
Vi skär av botten på petflaskan och använder den som ett miniväxthus till salladsplantorna
Paprika, vårt senaste nytillskott i odlingen

Våra odlingar består av tre olika delar, ett kallväxthus, odlingslådor/djupbäddar och friland. Vi odlar enligt ekologiska principer utan konstgödning och besprutning. Vår gård ligger mellan odlingzon lll och lV. Det är söderläge men ganska blåsigt. Jorden är mjäla-lättlera och rätt så svårodlad. Att odla djupgående rotsaker som morötter och palsternacka är nästan omöjligt, för de går ofta av vid skörd och nedre delen blir irriterande nog kvar i backen.

Därför har vi börjat bygga sålådor där vi täckodlar med halm, gräsklipp eller gammalt ensilage. Morötter och palsternackor gör sig bäst i lådorna. Vi har också gjort i ordning en låda för sparris som nu är inne på sin 15 säsong och ger bra skörd. Vi har också gjort några så kallade djupbäddar, enligt permakulturprincipen. I de bäddarna kan man odla intensivt på liten yta.

Däremot så går det alldeles utmärkt att odla många kålsorter som vitkål, broccoli och grönkål på friland.Vi har, efter en kurs, blivit intresserade av permakultur och odling i djupbäddar och börjat iodningställa några sådana bäddar för att lära oss tekniken. Det finns en förhoppning om att det kommer att underlätta frilandsodlingen betydligt, trots att det är ett drygt jobb att göra bäddarna. Att skyffla lera känner på ryggen.

Här anlägger våra vänner från Ecuador en djupbädd enligt permakulturprincipen:

Börja med att ta bort grässvålen
Gräv bort matjorden och spara den, gräv bort alven. Totalt djup ca 30 cm
Här tillverkas sargerna av återvunnet trä
Sargerna ska vara högre än marknivån för att hindra ogräset från att krypa in
Första lagret består av 30 cm långa kvistar med blad
Andra lagret består av grönmassa eller torkade blad/löv
Ett lager med aska från vedpannan
Fyll på med träkol som är en populär hemvist för mikroorganismer
Grundgödsling med komposterad fårbädd
Mera dynga i form av lamaskit. Det gäller att grunda ordentligt
Ett nytt lager med grönmassa
Vi lägger på ett lager av sand för att lätta upp lerjorden
Sista lagret består av matjorden som vi sparade samt jord som blir över från krukor och plantbrätten